Pollensesong – hva bør jeg tenke på?

Pollen kan på en effektiv måte hindres i å komme inn i boligen – uten at det skjer på bekostning av den rene og friske luften.

Pollensesongen kan deles inn i tre perioder; først våren når løvtrærne blomstrer, så sommeren med gresspollen og til slutt sensommeren/høsten som er sesongen for burot. Utslippet av pollenpartikler er størst fra morgen til utover ettermiddagen. I fint og varmt vær er det mye pollen i luften, selv om kvelden.

Pollen kan spres på flere forskjellige måter, for eksempel via insekter, vind, vann eller vibrasjoner. Pollenpartiklene samler seg og fester seg til overflater og tekstiler. Ved bevegelse blir det til støv som kommer på slimhinnene i øynene eller som pustes inn. I følge Astma- og Allergiforbundet har i overkant 20% av Norges befolkning alvorlig pollenallergi.

Reduser allergiproblemer med balansert ventilasjon

Med et balansert ventilasjonssystem tilføres luft utenfra. I ventilasjonsaggregatene til Flexit bruker vi kvalitetsfiltre (F7) som hindrer pollen og forurensning i å komme inn i boligen. Filtrene renser uteluften på vei inn i boligen og bidrar til å redusere både pollen og luftforurensning i inneluften.

Om noen i husstanden har pollenallergi bør filtre i ventilasjonsaggregater skiftes ut både på våren og høsten, dvs. før og etter pollensesongen. Her kan du lese mer om Flexit sine filter >>

Tips til deg med pollenallergi

  • Bytt filter i ventilasjonsaggregatet før og etter pollensesong. Bruk originalfiltre til ventilasjonsaggregatet for å sikre at pollen forblir i filteret.
  • Rengjør tilluft- og avtrekksventilene i ventilasjonssystemet.
  • Unngå utlufting av huset på dager med fint og varmt vær. Du kan lufte sent på kveld eller om natten, men da med måte ettersom det alltid slipper pollen inn. Tørk klærne inne.
  • Etter at du har vært ute kan det være lurt å vaske ansikt og hender. Skyll håret og skift putevar før leggetid. 
  • Ekstra rengjøring kan redusere konsentrasjonen av pollenpartiklene som har samlet og festet seg på overflater og i tekstiler. Pollen fester seg lett til støv og virvles opp. Ved bruk av sentralstøvsuger vil finstøvet og pollenpartiklene blåses ut av huset. 
  • Pollen fester seg i pelsen på kjæledyr, dusj eller børstning hjelper (utendørs)
  • Hold deg inne på dager hvor det er stor spredning, fint vær og sterk vind. Med balansert ventilasjonssystem har du et inneklima med filtrert, ren og frisk luft
  • Følg med på pollenvarsling hos Norges Astma og Allergiforbund >>

Ønsker du mer informasjon om pollen, kan du lese mer hos Norges Astma og allergiforbund >>

Artikkelen er publisert med tillatelse fra https://www.flexit.no/

Forfatter: Flexit.no

Dato: 29.04.2022